Σύντομο σχόλιο για τα κτηριακά προβλήματα των γυμνασίων Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Με την πρόσφατη ερώτησή μας στην Επιτροπή, αναδείξαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη επίλυσης του κτηριακού προβλήματος στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι του 2021, ο σύλλογος Γονέων έθιξε δημοσίως σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο σχολεία στις υποδομές τους, έχοντας κριθεί επικίνδυνες, βάσει μελέτης στατικής επάρκειας. Μέχρι και σήμερα, ορισμένοι μαθητές και διδάσκοντες στεγάζονται σε κοντέινερ, τα οποία τέθηκαν ως προσωρινή, βραχυπρόθεσμη, λύση χωρίς όμως έναν ρεαλιστικό ορίζοντα αποκατάστασης της ομαλής διδακτικής διαδικασίας σε επίπεδο εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το προοίμιο του ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει «αποφασισμένη να προάγει την ανάπτυξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου γνώσης μέσω ευρείας πρόσβασης στην εκπαίδευση και μέσω της συνεχούς αναπροσαρμογής της», προσέγγιση όμως που δεν συσχετίζεται με το παρόν πρόβλημα ενός κράτους-μέλους της, όπως η Ελλάδα.
Η ερώτησή μας έχει ως σκοπό την εύρεση ενός πλαισίου ελάχιστων τεχνικών προτύπων (υλικά, προσβασιμότητα, ψηφιακές εγκαταστάσεις, βιωσιμότητα) στα οποία οφείλουν να ανταποκρίνονται οι ευρωπαϊκές σχολικές υποδομές. Επιπλέον, αναζητούμε τρόπους και θεσμικές διόδους για την ανέγερση βέλτιστων σχολικών υποδομών, που να ανταποκρίνονται σε κοινά ελάχιστα πρότυπα, καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής υποστήριξης ή ευνοϊκών πλαισίων, εφόσον τα δύο σχολεία ενταχθούν σε ένα πανευρωπαϊκό έργο ανέγερσης κατάλληλων σχολικών μονάδων
Η ομαλή και λειτουργική εκπαίδευση είναι βασικό κομμάτι της πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης όλων των Ελλήνων πολιτών κι ακόμα περισσότερο των νέων γενεών
15 Απριλίου 2022
Εμμανουήλ Φράγκος
Ευρωβουλευτής Ελληνικής Λύσης – ECR
