Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2026 12:52

Τιμητικό Έπαινο στο 1ο ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο Μαθητικό Διαγωνισμό της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος (video)

1ο ΕΠΑΛ Λαγκαδά 1ο ΕΠΑΛ Λαγκαδά 1ο ΕΠΑΛ Λαγκαδά

«Κοπιάστε να μπουκώσουμε!»
Τιμητικό Έπαινο στη συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο Μαθητικό Διαγωνισμό της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Η Κύπρος δια μέσου των αιώνων». Η ομάδα μαθητών και μαθητριών με την υποστήριξη και καθοδήγηση της υποδιευθύντριας κ. Σταυρούλας Μιχαήλ της οποίας η καταγωγή είναι από την Κύπρο, της κ. Βαρβάρας Ασλανίδου και της κ. Γεωργίας Νάκου του Τομέα Γεωπονίας, ετοίμασαν το κυπριακό «μπούκωμα». Μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Γεωπονίας, της Ειδικότητας Τροφίμων έβαλαν ποδιές, γνώρισαν υλικά φερμένα από την Κύπρο, , έφτιαξαν φρέσκο ψωμί με την καθοδήγηση της κ. Ασλανίδου, όπως έκανε κάθε σπιτικό τα παλιά χρόνια και ετοίμασαν ένα πλούσιο δεκατιανό, το οποίο στην Κύπρο ονομάζουν «μπούκωμα».


Μέσα στο μπούκωμα κλείνεται ολόκληρη η φιλοσοφία της κυπριακής ζωής: αυτάρκεια, μέτρο, σεβασμός στη γη και στους ανθρώπους. Τα υλικά δεν διαλέγονται για εντυπωσιασμό, αλλά για ουσία, ό,τι δίνει ο τόπος και η εποχή, ό,τι μεγάλωσε με ήλιο, νερό και κόπο. Κάθε μπουκιά κουβαλά τη μυρωδιά του χώματος, τον ιδρώτα της δουλειάς, και τη ζεστασιά της κουζίνας που ανοίγει για τον ξένο.
Το «κοπιάστε για μπούκωμα» δεν είναι απλή πρόσκληση στο τραπέζι. Είναι άνοιγμα της ψυχής που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Είναι το άγραφο συμβόλαιο της φιλοξενίας: «έλα όπως είσαι, θα βγάλω στο τραπέζι μου και θα μοιραστούμε ότι έχω στο σπιτικό μου».


   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Λουτρών 62 - Λαγκαδάς

Phone: (23940) 25472

Mobile: 6937 027424

Email: info@lagadas24.gr  

© 2017 Expertin Danas